Tim #OdrežiEtiketu održao dvije filmske radionice u Centru Dugave

U sklopu projekta EDUpolicy LAB tim #OdrežiEtiketu održao je dvije filmske radionice u Centru za pružanje usluga u zajednici Zagreb - Dugave. Osnovna djelatnost Centra je pružanje usluga socijalne skrbi za potrebe djece i mladeži koja iskazuju probleme u ponašanju i teškoće u učenju. Cilj filmskih radionica je korisnicama Centra Dugave približiti osnove filmskog snimanja, režije i montaže.


Prva radionica održana je u Centru Dugave 8. listopada 2019. godine. Nakon uvodnog upoznavanja s polaznicama radionice, članovi tima #OdrežiEtiketu upoznali su ih s korištenjem filmske kamere. Student snimanja zagrebačke Akademije dramske umjetnosti (ADU) Luka Čižmak pokazao im je osnovne postupke pri pripremi kamere za snimanje. Nakon uvodnog upoznavanja s kamerom, polaznice su uz pomoć studenata FTV režije na ADU Maje Alibegović i Antona Mezulića snimile i međusobne intervjue. Svaka je imala priliku snimati, intervjuirati i biti intervjuirana. Uz intervjue, polaznice su odlučile snimiti i igranu scenu, pri čemu su se okušale u glumi, režiranju i filmskom snimanju.
Druga filmska radionica Centra Dugave održana je 22. listopada 2019. godine. Kako bi ih upoznali sa suvremenim dokumentarnim filmom, studenti ADU-a polaznicama su pokazali film Ten Meter Tower. Nakon pogledanog kratkog filma polaznice su uz pomoć studenata analizirale film i podijelile svoje dojmove. Korisnice Centra na drugoj su radionici pogledale i svoje uratke, intervjue te igranu scenu koju su snimale na prvom susretu. Analizirale su svoje dobre postupke i odluke u prvom snimanju, a razradile su i kako poboljšati pristup u novom snimanju. Na kraju susreta u hodniku Centra snimljena je još jedna igrana scena.


Na filmskim radionicama sudjelovalo je osam korisnica Centra Dugave. Zbog njihovog velikog interesa i entuzijazma pri snimanju, odlučeno je kako će se radionice nastaviti održavati. Kroz školsku godinu, polaznice radionica snimit će kratki igrani film od 3 minute, u kojem će kroz igranu formu prikazati zanimljive im teme i situacije iz vlastitog okruženja.
Osim održavanja radionica, važan rezultat projekta EDUpolicy LABa je i to što se timu #OdrežiEtiketu, oformljenom u 1. modulu projekta, priključilo još troje studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Maja Alibegović, Luka Čižmak i Karlo Oto Lekić pomogli su kolegi Antonu Mezuliću u osmišljavanju, razradi i provedbi filmske radionice za mladež koja iskazuje probleme u ponašanju i teškoće u učenju. Time se projekt EDUpolicy LAB uspio već u razvojnoj fazi inovativnih pristupa približiti studentima zagrebačke Akademije i povećati broj društveno aktivnih studenata izvan inicijalne skupine sudionika projekta. Osim toga, studenti ADU-a pokazali su osjetljivost prema socijalno isključenim skupinama u visokom obrazovanju i veliku motivaciju pri osmišljavanju pristupa kojim bi mogli pomoći i približiti svoja znanja korisnicima Centra Dugave.

Nositelj projekta
Partneri
iro.jpg
images.png
Grb_prozirni_500.png

EDUpolicy LAB

Email: iro@iro.hr

Telefon: +385 1 4555 151

Kontakt osoba: Jasenka Begić
jbegic@iro.hr

Institut za razvoj obrazovanja (IRO)

Trg Nikole Zrinskog 9

10 000 Zagreb

  • Facebook Social Icon
  • Vimeo Social Icon

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Instituta za razvoj obrazovanje (IRO).
Izradu mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

© 2018 EDUpolicy LAB